piątek, 2 marca 2018

Razmerje betonskih estrihov

  Razmerje betonskih estrihov

Kaj je estrih?

Estrih, predvsem, igra vlogo podlage za vsako tla: keramične ploščice, laminatne talne obloge, parket, linolej, parketna plošča, samonivelirna polimera. Na betonskem prekrivanju prekrivajo tudi enakomerno porazdelitev tovora in istočasno povečuje moč hišne konstrukcije.
  Razmerje betonskih estrihov

Kaj morate pripraviti na rešitev

Za to potrebujemo cement, pesek, vodo. Plastifikatorje lahko dodamo za izboljšanje duktilnosti in moči. Toda doma, najpogosteje pa brez njih.

Pogoji za izlivanje betonskega estriha

Izdelava talne estrihe zagotavlja določene pogoje: odsotnost razpok in globokih žlebov v stropih, površina očiščena iz razbitin in prahu, razporeditev toplotnih in hidroizolacijskih plasti, kompetentna ojačitev. Poleg tega težina betonskega dna ne sme povzročati prevelikih obremenitev na tleh, sicer se škoda ne more izogniti. Vse to je potrebno razmišljati in pripraviti vnaprej in šele nato nadaljevati v glavni delovni proces.
  Razmerje betonskih estrihov

Kako pripraviti podlago za estrih?

Preden izlijete estrih z malto razreda M150 ali M200, lahko za to pripravite podlago iz betona nižjih razredov (npr. M50), ki vam bo omogočil predhodno izravnavo vseh nepravilnosti in napak v tleh. V tem primeru se lahko debelina estriha izvede nekoliko manj. Optimalna debelina ulitega sloja je 4-5 cm, vendar obstajajo izjeme, ki jih je treba narediti še manj, vendar je to posebna tema.
  Razmerje betonskih estrihov

Faze priprave za glavno delo

Osnovna priprava površine

Stara estriha je razstavljena, še posebej, če že ima razpoke ali poškodovane kraje. Talne plošče se očistijo iz umazanije in prahu ter temeljijo. Prednamaza se vlije neposredno na tla in se po celotni površini izravnava z valjčkom ali ščetkami. Po tem bo trajalo do 5 ur, preden se prašek posuši.
  Razmerje betonskih estrihov

Stroški materiala in dela

Povprečni stroški dela na področju estriha se močno razlikujejo glede na obseg in velikost prostora, stopnjo izvajalca, blagovno znamko uporabljenih materialov, pripravo in demontažo, itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty