niedziela, 14 października 2018

Polaganje kablov v jarek

  Polaganje kablov v jarek

Področje uporabe, definicije

2.3.1. To poglavje Pravilnika velja za kabelske napeljave do 220 kV, kot tudi za vodenje krmilnih kablov. Kabelske linije višjih napetosti se izvajajo na posebnih projektih. Dodatne zahteve za kabelske vodnike so navedene v poglavju ch. 7.3, 7.4 in 7.7.
  Polaganje kablov v jarek

Polaganje kablov v tleh: kateri kabel je bolje uporabiti

Večina električarjev pravi, da je treba postaviti kabel v jarku s pomočjo posebnega materiala, vključno s samim žico - kot pravijo, ne samo ti, ampak tudi tako imenovani PUE (pravila za električne instalacije). Če bi se spopadali s temi pravili, je neuporabna in kršitev njihovega recepta bi bila napačna. BUT! Obstaja tudi druga stran kovanca, katere pravila, zapisana v prejšnjem stoletju, ne upoštevajo. Vsi to razumejo, vendar se ne trudijo sprijazniti z njimi - se bo izkazalo za dražje, zato je bolje, da se malo varno igra. Kaj pravijo ta pravila? Kateri kabel je predpisan za uporabo pri namestitvi podzemne napeljave?
  Polaganje kablov v jarek

Zahteve pri izbiri lokacije poti

V tej fazi je treba začeti projekt polaganja kabla v tleh, uskladiti z lokalno upravo. Pri izbiri lokacije poti je treba upoštevati številne dejavnike, kot so bližina drugih komunikacij, presečišče parkov in trgov na kabelski progi, prisotnost stavb in objektov za gospodarske namene ter naslednje določbe IEP in SNiP:
  Polaganje kablov v jarek

Zemeljski kabel

Cu ali Al?

Torej, kabel za vzmeti z bakrenim ali aluminijastim vodnikom? Se zdi to za vprašanje? Vsak domači električar ve, da je aluminij slab in da je baker dober. Pravzaprav je slabo - aluminij mešan z bakrom, ker stikalna potencialna razlika nastane na pleteninah, zato se segrejejo. Kar se tiče skritega ožičenja (kabel v tleh - taka vrsta), so zahteve PUÉ v tem primeru zelo natančne, str 2.1.49:
  Polaganje kablov v jarek

Pravila ozemljitve

Organizacije, ki se ukvarjajo s polaganjem kablovskih daljnovodov v tleh, morajo voditi regulativni dokumenti. Tako PUE (pravila za električne instalacije) predpisujejo namestitev peščene stelje na dnu jarka pred polaganjem kabla in ga nato napolnite s plastjo zemlje, ki je očiščena iz kamnov in žlindre.
  Polaganje kablov v jarek

Styling tehnologija DIY

Prišli smo na glavno vprašanje članka, v katerem bomo razmislili, kako naj električni kabel postavimo na tla sami. Da bi bila navodila priročna in razumljiva, jo bomo zagotovili po stopnjah.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty