czwartek, 12 lipca 2018

Monolitna osnovna plošča

  Monolitna osnovna plošča

Kakšna je ta vrsta temeljev

Fundamentalna monolitna plošča - klasična vrsta osnove, ki se lahko uporablja na najtežjih tleh. Postavljen je na plitvo globino, ki včasih celo dovoljuje, da naredite brez mehanizacije ali pa uporabite majhen bager za kopanje jame, ki je globoka 50 cm. Okrepitev plošče je izdelana z ogrodjem iz jeklene armature.
  Monolitna osnovna plošča

Monolitna osnovna plošča - splošne informacije

Uporaba monolitne temeljne plošče je potrebna, če je tla nestabilna in obstaja tveganje za razpoke ali poškodbe stavbe. To so razlogi:
  Monolitna osnovna plošča

Naprava monolitne osnovne plošče

Pred kopanjem jam za blazino morate najprej očistiti in izravnati gradbišče. Najenostavnejša rešitev je najeti buldožerja. Po tem se temeljna jama, ki ustreza prihodnji plošči, išče po predhodnih izračunih:
  Monolitna osnovna plošča

Značilnosti monolitne plošče

Monolitna osnovna plošča je večplastna podporna baza. Njegove ključne sestavine so pesek in gramozni substrat, hidroizolacija in armirani beton. Dimenzije fundacije se izračunajo posamično za vsako stavbo. Debelina plošče je odvisna tudi od značilnosti objekta v gradnji. Na primer, za lahke zgradbe tvorijo temelj z višino 100 mm, za hiše - 200-250 mm.

Kakšno je pomanjkanje zanesljive hidro-pregrade ↑

Znano je, da je voda proti večini gradbenih materialov izjemno agresivna, še zlasti pa na beton, iz katerega so narejeni temelji. Ima porozno strukturo, ki zlahka absorbira vodo. Voda, ki prodira od spodaj, vsebuje primesi mineralnih soli: ogljikovodiki, kloridi in sulfati. Kristalizirajo v pore na betonu, ki znatno narašča, zaradi česar se uniči njegov masiv.
  Monolitna osnovna plošča

Monolitna osnovna plošča

Za gradnjo plošče velja, da je eden od najbolj iskanih gradbenih konstrukcij - skupaj s trakom in šopko. Monolitna osnovna plošča je livna podlaga iz armiranega betona, ki se postavi na pesek in gramozne blazine. Je zanesljiva, močna in trajna konstrukcija, vendar je zapletena namestitev in zahteva uporabo visokokakovostnega betona, prav tako pa tudi pravilno pritrjevanje armaturne kletke.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty