niedziela, 28 października 2018

Soočanje s tehnologijo granita

Okrasna plošča z naravnim kamnom: primeri na fotografiji

Prvič, sooča z naravnim kamnom v kleti koče in javne stavbe je lahko zelo različna ne le pri izbiri materiala, ampak tudi v načinu, kako je postavljen, v splošnem slogu. V prvem primeru imamo več svobode za ustvarjalnost, v drugem pa je bolj prednostna omejitev in prevlada klasičnih elementov ali minimalizma.
  Soočanje s tehnologijo granita

Prednosti obkrožanja kleti z naravnim kamnom

Prednosti uporabe naravnega materiala so številne, vendar je eden glavnih izboljšanje zmogljivosti delovanja bazne plošče, njene zaščite in povečanja moči. Poleg tega je kamnita ploščica odporna proti zmrzali, vodoodpornost, nizka toplotna prevodnost in odlična okoljska učinkovitost. Za kamnito ploščo je značilna visoka mehanska trdnost, kar je še posebej pomembno pri rekonstrukciji ali pred spuščeni steni.
  Soočanje s tehnologijo granita

Kaj je granit: izvor in tehnični parametri

Granit je naravni kamen kristalnega izvora, ki vključuje sljudo, feldspar in celo kremen. Ta material najdemo na vseh kontinentih našega planeta, rudarjenje pa poteka na krajih, kjer se poslednja tisočletna "starinska" kamnina pojavlja na površini zemlje, kot posledica uničenja prekrivnih slojev. Ampak zgodi se, da fosilizirana magma, iz katere nastaja granit, ne doseže površine zemlje in kristalizira v njegovi debelini, potem je treba uporabiti težko sodobno opremo za pridobivanje granita.
  Soočanje s tehnologijo granita

Granit (obloge iz granita)

Danes se naravni granit široko uporablja za soočanje s fasadami, pa tudi za izdelavo okenskih pultov, stebrov, korakov stopnic, stojal, namiznih vrhov. Poleg tega se lahko ta material učinkovito uporablja za notranjo dekoracijo. Priljubljenost takega kamna je zelo visoka in to ni nesreča.

Kako izbrati granit za klet

Za oblogo kleti običajno uporabljamo pravokotne granitne ploščice majhne debeline 300x600 mm ali ploščice s kvadratnim prečnim prerezom - 300x300 mm in 400x400 mm. Takšne možnosti so primerne za nizke stavbe. Za več trdnih stavb uporabite granitne plošče 500x500 mm in 600x600 mm.

Obloge iz kamna - zgodovinski koreni

Uporaba kamna v zunanjem okrasu ima svojo zgodovino že od antičnih časov, ko sta bila v ospredju postavljena varnost in zanesljivost hiše. Seveda obloga v tistem času ni bila tako prefinjena, ni bila uporabljena kamnita ploščica, temveč bloki, ki so ustvarili močan sarkofag okoli stavbe, je bilo nemogoče priti skozi to, se ni bal in orožja ali ognja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty